Încălzire în pardoseală preț. Cât mă costă?

Acest text reprezintă un articol informativ cu privire la elementele ce determină prețul unui sistem de încălzire în pardoseală.
Dacă doriți mai multe informații cu privire la modul de funcționare, avantajele și dezavantajele unui sistem de încălzire în pardoseală  vă recomandăm acest articol.
Pentru mai multe informații sau programări în vederea execuției unui sistem de încălzire în pardoseală va rugăm să ne contactați.

Prețul manoperei și ce include.

Costul manoperei pentru instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală pentru o locuință este de 10Euro / m2. Acest preț nu include costul materialelor necesare pentru execuția lucrării. Costul materialelor utilizate este determinat pe baza unui necesar de materiale în urma căruia clientul alege tipul de materiale pe care dorește să le achiziționeze. Costul manoperei include următoarele etape de execuție:

Montăm caseta de distribuție pentru sistemul de încălzire în pardoseală.

Pentru montajul casetei de distribuție a sistemului de încălzire în pardoseală se vor realiza modificări peretelui unde s-a stabilit montajul casetei pentru potrivirea acesteia în interiorul zidăriei. Aceste modificări includ tăierea și spargerea respectivului perete. Montajul casetei se va realiza la fața peretelui iar odată ce renovarea casei este finalizată, distribuitorul va fi mascat de capacul casetei de culoare albă, realizat din metal vopsit în câmp electrostatic pentru un aspect elegant.

În interiorul casetei de distribuție pentru sistemul de încălzire în pardoseală se găsește distribuitorul colector, alimentat de coloanele de tur și retur care vor face legătura cu centrala termică, grupul de pompare și amestec, precum și plecările circuitelor de încălzire în pardoseală (tur și retur).În cazul în care se va monta un grup de pompare și amestec, în caseta de distribuție este necesară o sursă de alimentare electică pentru pompă. 

De asemenea această sursă de aliemtare va fi utilizată pentru a alimenta sistemul de automatizare care va fi implementat la cerința clientului după finalizarea completă a lucrării, atunci când lucrările de construcție sau renovare s-au finalizat. Este spre beneficiul clientului ca acesta să știe încă din faza de construcție a sistemului de încălzire în pardoseală dacă dorește sau nu sistem de automatizare deoarece, astfel, se pot reduce considerabil costurile sistemului.

Curățirea suprafețelor pe care vom instala placa cu nuturi.

Procesul de curățire al suprafețelor pe care vom instala placa cu nuturi este definită prin îndepărtarea denivelărilor care se regăsesc pe podeaua locuinței rezultate din turnarea plăcii din beton. Pentru această operațiune se va utiliza o bormașină rotopercutoare cu daltă lată cu ajutorul căreia se vor îndepărta rezidurile din beton precum și eventualele denivelări vizibile de pe suprafața podelei. Acest proces este esențial deoarece placa cu nuturi trebuie înstalată pe o suprafață cât se poate de plană, lipsită de eventuale imperfecțiuni ce pot afecta îmbinarea plăcilor din polistiren.
De asemenea, odată cu asigurarea planeității suprafețelor vom realiza trecerile dintre încăperi. Aceste treceri au rolul de a asigura continuitatea conductei de încălzire în pardoseală în momentul în care aceasta străbate încăperile de la distribuitor la camera aferentă instalării.
După aceste proceduri se va realiza o curățire atentă a pardoselii, urmată de instalarea benzii perimetrale, a plăcilor cu nuturi și a conducte de încălzire în pardoseală.

Montăm banda perimetrală, placa cu nuturi și conductele pentru sistemul de încălzire în pardoseală.

Banda perimetrală este fabricată din spumă moale de polietilenă și este utilizară pentru compensarea dilatărilor termice ale pardoselii și împiedicarea formării punților termice. Înainte de instalarea izolației termice reprezentat de placa cu nuturi, va trebuii montată pe langă pereți, de-a lungul întregii circumferinte a podelei, unde pardoseala întră în contact cu preții.

Placa cu nuturi se va instala după montajul benzii perimetrale. Aceasta are un rol termoizolator, este expandată, ignifugă si asigură un montaj usor al tuburilor PEX/PE-RT. Placa cu nuturi este realizată prin intermediul tehnologiei de suprapunere la cald și presiune (laminare) pe placa din polistiren expandat a foliei cu nuturi. Placa cu nuturi este compusă din polistiren cu nuturi si film de laminare. Folia de laminare are rol de rigidizare si rezistență la compresiune.
Conductele de încălzire în pardoseală reprezintă de fapt țevile prin care circulă agentul ternic (apa) de la distribuitor la fiecare zonă care trebuie încălzită (de exemplu un dormitor). O zonă poate avea una sau mai multe circuite. Lungimea unui circuit este de maxim 100 de metrii liniare de țeavă. Această lunigime cuprinde traseul circuitului de încălzire în pardoseală de la distribuitor la zona propriu – zisă și înapoi. Fixarea conductei se face cu ajutorul nuturilor de pe placa de polistiren și suplimentar cu cleme din plastic care sunt fixate cu ajutorul unui dispozitiv numit taker.

Proba instalației de încălzire în pardoseală.

Proba instalației de încălzire în pardoseală se realizează după finalizarea instalării conductelor. Aceasta se realizează utilizând o pompă electrică sau hidraulică. Proba instalației are ca scop verificarea racordărilor realizate prin filetare sau lipire, asigurând o etanșare corespunzătoare a instalației. Dacă proba se realizează prin metoda 1 sau 2, agentul termic utilizat este definitiv, acesta nu se va înlocuii în momentul în care instalația se va da în funcțiune. Instalația se pune sub presiune la valoarea de 6 bari, astfel încât conductele să se umfle suficient de mult încât după turnarea șapei de egalizare și revenirea la presiunea de funcționare cuprinsă între 1 -1,5 bari să rămână un spațiu de dilatare pentru conducte în interiorul șapei. În funcție de situație, verificarea instalației se poate realiza în trei moduri.
Metoda 1 – cu agent termic lichid (apă distilată + longlife). Pentru a putea realiza proba instalației de încălzire în pardoseală cu apă distilată este necesară o temperatură ambientală de minim 5 grade celsius în interiorul clădirii. Dacă proba instalației se realizează în anotimpul călduros nu vom întâmpina nicio problemă din acest punct de vedere. Însă, dacă proba instalației de încălzire în pardoseală se face iarna este important ca beneficiarul să aibe centrala termică montată și branșamentul la furnizorul de gaze făcut, astfel încât centrala termică să fie funcțională. Această metodă este cea mai recomandată deoarece apa distilată nu creează depuneri în instalație iar aditivul suplimentar long life este un inhibitor de coroziune care stopează depunerile și asigură o ungere adecvată a componentelor instalației.
Metoda 2cu agent termic lichid (antigel + longlife). Atunci când proba instalației de încălzire în pardoseală se realizează cu antigel nu este necesară menținearea unei temperaturi ambientale de +5 grade celsius deoarece antigelul stopează fenomenul de îngheț al lichidului din instalație. Această metodă este mai costisitoare decât metoda 1 dar asigură protecția la îngheț dacă aceasta este necesară. De asemenea antigelul are o durată de viață mai mică decât apa distilată. În cazul în care protecția la îngheț este necesară se recomandă metoda 3.
Metoda 3 – cu aer. Atunci când proba instalației se realizează cu aer, sistemul de încălzire în pardoseală este umplut cu aer. Atunci când instalația se dă în funcțiune aerul este scos și în locul lui se va umple instalația cu apă distilată + longlife sau antigel + longlife.

Ce reprezintă sistemul de automatizare?

Sistemul de automatizare pentru instalația de încălzire în pardoseală oferă posibilitatea clientului de a împărții suprafața casei în zone de temperatură, astfel acesta poate seta temperaturi diferite pentru fiecare cameră. Setarea temperaturii se face cu ajutorul termostatelor care închid și deschid actuatoarele controlate de centrul de comandă instalat în interiorul casetei de distribuție. De asemenea putem stabilii programe în care temperatura poate avea valoarea aleasă într-un anumit interval orar pentru fiecare încăpere. Astfel se realizează economie de energie consumată precum și un confort sporit în cadrul locuinței.

Sistemul de automatizare pentru instalația de încălzire în pardoseală poate fi controlat local sau online.
Pentru controlul local se instalează termostate pe fir sau cu radio comandă în fiecare încăpere. Acestea oferă posibilitatea clientului de a seta temperatura în mod individual pentru fiecare cameră. Termostatele transmit comanda către sistemul de automatizare instalat în interiorul casetei de distribuție. Sistemul de comandă închide sau deschide circuitele aferente încăperii respective prin intermediul actuatoarelor.

Pentru controlul prin internet se instalează termostate pe fir sau wireless care oferă clientului posibilitatea de a controla temperatura din fiecare încăpere prin intermediul termostatelor sau prin intermediul unei aplicații. Această aplicație indică temperatura și umiditatea din fiecare încăpere prin intermediul senzorilor din interiorul termostatelor și oferă posibilitatea de a modifica aceste valori online, direct din aplicație.